👤

Semnificatia titlului Dorinta de Mihai Eminescu de 15-25 de randuri. Va rog, imi trebuie repedeeee.

Răspuns :

Salut !

❁❁❁❁❁

╔════════❀

În opinia mea, opera literară Dorința, scrisă de Mihai Eminescu, aparține genului liric, titlul acesteia este sintetic, sintagma exprimând, la nivel metaforic, iubirea infinită proiectată pe fundalul unei naturi feerice sugerând o poveste de dragoste. Substantivul comun din titlu face referire la trăsătura esențială a poeziilor eminesciene: dorința de singurătate.

În primul rând, simbolul paratextual se află în concordanță cu tema textului, iubirea și natura în care gesturile celor doi îndrăgostiți se împletesc într-un ritual al înțelegerii și al armoniei depline, fiind o cale de cunoaștere, și sintetizează mesajul referitor la locul ocupat de erotică în creația eminesciană. Monologul adresat al eului liric, prezent în text prin mărcile lexico gramaticale specifice: să alergi, să cazi, să desprind, să ridic - reprezintă suita de verbe la modul conjunctiv prezent pentru nuanțarea mișcarea, dar o și individualizează.

În al doilea rând, relația dintre titlu și textul poetic se realizează și la nivel expresiv. În realizarea tablourilor, autorul se remarcă printr-o mare precizie. Detaliile reliefează aspectul particular, inconfundabil, al peisajului eminescian. Regăsim, astfel, în prima strofă chemarea, imaginea naturii ce se conturează prin personificarea: „ izvorul / Care tremură pe prund ” și „ îngânați-ne-vor c-un cânt ” din strofa a V-a. Personificarea cu valoare de metaforă: „ codrul bătut de gânduri ”, ajută la descoperirea ideii poetului și este o interfață de planuri om-natură. Repetițiilevom fi singuri - singurei ”, „ or să cadă rânduri - rânduri ” și aliterațiile: „ vom visa un vis ”, „ blândă batere ” dau o muzicalitate aparte versurilor, sugerând armonia care există întrei cei doi îndrăgostiți.

În concluzie, titlul operei literare este o metaforă care se referă la sursa frumuseții iubitei, aflându-se în strânsă legătură cu mesaul acesteia, prin care eul își transmite în mod direct sentimentele către cea care îi eternizează existența prin dorința de iubire.

╚════════❀

★ Ne aducem aminte:

  • Titlul unei opere literare reprezintă cuvântul sau grupul de cuvinte care sintetizează mesajul textual. Acesta poate fi analitic - alcătuit din mai multe cuvinte sau sintetic - alcătuit dintr-un singur cuvânt; denotativ - sens concret sau conotativ - sugerează anumite interpretări legate de text.
  • Etapele pentru analizarea unui titlu sunt: precizarea structurii acestuia, precizarea ideii transmise de text, stabiliarea legăturilor cu textul - în ce măsură titlul se regăsește în text, care sunt secvențele care fac referire la acesta.

Vezi imaginea EAGLEEYES
Vă mulțumim că ați accesat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile furnizate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați la favorite!


Ze Studies: Alte intrebari